53,95 EUR
De maceratie van het bot met Alcalase leidt in een korte tijd tot zeer schone resultaten. Het bot wordt niet aangetast, zodat de fijnste bot structuren worden behouden.
Voorbereiding van de botten:
Ontdoe de botten ruwweg van het vlees en ontbloed ze in 1-2% zoutoplossing. Op deze wijze bereide botten kunnen vervolgens worden overgebracht naar het maceratiebad. Als grotere objecten worden behandeld, is het raadzaam om ze voor te verwarmen in warm water (evenals in bevroren materiaal!).
Maceratie in het Alcalase-bad, standaardrecept:
Heel belangrijk is dat het bad met natriumcarbonaat (soda) op pH 7,5 tot 9 wordt ingesteld. Gedurende de hele tijd moet het bad op 55 °C worden gehouden. Het meest voordelig voor dit doel is een maceratie of een verwarmingskast, maar het is ook haalbaar met een oude oven, een verwarmingselement met verwarmingsregeling, enz. Na 12 tot 48 uur (afhankelijk van het materiaal) kunnen de botten worden verwijderd en afgespoeld. Vervolgens wordt het materiaal ontvet en gebleekt met waterstofperoxide. Het bad kan meerdere keren achter elkaar worden gebruikt.
Bewaar Alcalase-concentraat op een koele plaats (4 °C in de koelkast). Houdbaarheid: 1 jaar
Afvoer van de vloeistof: geen speciale voorzorgsmaatregelen nodig, Alcalase is biologisch afbreekbaar. Houd rekening met lokale en officiële voorschriften.
Veiligheidsvoorschriften:
Veroorzaakt ernstige oogirritatie. Schadelijk voor in het water levende organismen, met langdurige gevolgen. Kan bij inademing allergie- of astmasymptomen of ademhalingsmoeilijkheden veroorzaken.